Hvad er en rejseforsikring?

En rejseforsikring dækker dig og din familie, når I rejser på ferie. Den præcise dækning er forskellig fra selskab til selskab, men der er nogle ting langt de fleste rejseforsikringer dækker – bare ikke nødvendigvis i samme udstrækning.

Rejseforsikring - Mor, far og to børn på badebro med solnedgang

En rejseforsikring dækker i grove træk typisk: Udgifter i forbindelse med forsinket bagage under rejsen, udgifter til behandling og transport i forbindelse med sygdom og død under rejsen, og hjemtransport til Danmark for den tilskadekomne. Rejseforsikringen dækker også, at en eller flere sygeledsagere kan være til stede for den tilskadekomne under forløbet.

Afbestillingsforsikring, som dækker hvis man er nødt til at afbestille sin rejse, er en tillægsforsikring, og ikke automatisk med i rejseforsikringen.

 

Vær opmærksom på, at hvis din rejse er ferie kombineret med et andet formål – for eksempel arbejde – så er der stor forskel på hvordan forsikringsselskaberne dækker dig.

Tjek derfor dine forsikringsbetingelser, eller kontakt dit selskab, før du tager afsted.

Har du allerede en rejseforsikring uden at vide det?

Man kan godt risikere at have to forskellige rejseforsikringer, uden at være klar over det. For eksempel er en rejseforsikring inkluderet i mange indboforsikringer.

Der er ligeledes en rejseforsikring indbygget i nogle MasterCard – det giver derfor god mening at tjekke bag på kortet eller spørge sin bank om man faktisk er dækket med kortet. Det, du bare skal sørge for, er at bestille rejsen med MasterCardet, for at den forsikring der er tilknyttet, dækker.

Endelig er mange unge mennesker dækket af deres forældres rejseforsikring indtil de er fyldt 21 år, selvom de er flyttet hjemmefra, men kun hvis de bor alene.

Hvornår har du brug for en rejseforsikring?

Fra du bestiller din rejse til du er hjemme igen, kan du få brug for din rejseforsikring:

Før rejsen:

Hvis du bliver forhindret i at tage på en rejse du allerede har bestilt, skal du have en afbestillingsforsikring for at slippe for at betale for den (med mindre du selvfølgelig kan afbestille uden omkostninger).

Afbestillingsforsikringen er en tillægsforsikring, som skal tegnes oveni den almindelige rejseforsikring. Årsagen til at blive forhindret skal være sygdom I husstanden, død eller alvorlig sygdom I nærmeste familie.

 

På destinationen:

Du eller din familie kan blive syge eller komme til skade, så I har brug for hjælp og behandling. Hvis det er alvorligt og du skal indlægges, kan det være at du ikke kan komme hjem som planlagt, og har brug for at enten en af dine rejsefæller kan blive, eller at nogen derhjemmefra kan komme ned til dig, mens du er indlagt.  Det kan også være, at du ikke kan komme hjem med almindelig transport, men skal med ambulancefly eller have en sygeplejerske med til at hjælpe.

Hvor har du brug for en rejseforsikring?

Rejser i Europa

Når du rejser i Europa*, skal du huske at medbringe dit blå sygesikringsbevis. Det blå sygesikringsbevis sikrer dig ret til behandling i det offentlige sundhedsvæsen i de europæiske* lande. Vær opmærksom på, at det blå sygesikringskort ikke giver dig ret til behandling på private klinikker og hospitaler, og – meget vigtigt – ikke dækker hjemtransport, transport mellem behandlingssteder, ophold for dig og pårørende i forbindelse med behandling, sygeledsagelse, og så videre.

Det blå kort dækker altså kun fra du går ind af døren til det offentlige sygehus eller lægehus, den medicin de udskriver til dig, og til du står ude på gaden igen. Alt andet skal du selv betale for. Vær opmærksom på, at i nogle lande er der egenbetaling på de ting som hører under den offentlige sygesikring i Danmark.

Derfor er det en god idé at have en rejseforsikring, som dækker alle disse ting.

*: EU, samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Rejser i Danmark:

Når du rejser rundt i Danmark har du ikke brug for en rejseforsikring. Din indboforsikring dækker, hvis dine ejendele bliver væk eller beskadiget undervejs, og det gule sygesikringsbevis giver dig adgang til alle dele af det danske sundhedsvæsen, ligegyldigt hvor i landet du befinder dig.

Rejser i resten af verden

Når du rejser i resten af verden – altså alt hvad der ikke er dækket af det gule og det blå sygesikringskort – er du ikke dækket af noget, med mindre du har tegnet en privat rejseforsikring. Det vil sige at alt hvad du måtte få brug for af medicin, undersøgelser og behandling skal betales ved Kasse 1.

Hvem er dækket af en rejseforsikring?

Du kan tegne en personlig rejseforsikring, der kun dækker dig, eller en rejseforsikring der dækker din familie – med familie menes de familiemedlemmer der har folkeregisteradresse sammen med dig.

  • Hvis du har børn der er under 18 og som er udeboende – for eksempel på efterskole – er de også dækket af forsikringen, når de rejser med forældrene.

  • Børn over 18 er dækket af familiens rejseforsikring indtil de fylder 21.

mor, far og lille pige hånd i hånd

Hvad skal du være opmærksom på, når du rejser

Din alder

Mange rejseforsikringer har det som en betingelse, at du, hvis du er over en vis alder – typisk 75 eller 80 år – skal søge godkendelse fra forsikringsselskabet inden du rejser på ferie. Hvis du ikke er forhåndsgodkendt, kan forsikringsselskabet nægte at dække dig, hvis der opstår problemer på ferien.

Vær opmærksom på, at godkendelsen fra forsikringsselskabet kan være afhængig af en erklæring fra din praktiserende læge, og at det derfor kan tage lidt tid.

Dine ferieaktiviteter (ekstremsport)

Hvis du er til de lidt vildere aktiviteter når du rejser, skal du tjekke om din rejseforsikring er med på den. Hvis du for eksempel dyrker sport med en højere risikoprofil – for eksempel faldskærmsudspring, off-piste skiløb, klatring med og uden reb, og huledykkeri – kan du ikke være sikker på at din forsikring dækker. Hvis du bevæger sig over 4000 meters højde betragtes det som ekstremt, ligegyldigt hvilken aktivitet du har kastet dig ud i. Hos nogle selskaber kan du tegne tillægsforsikringer der dækker dig, hvis du skal gi’ den gas.

Kronisk sygdom

Hvis du lider af en kronisk sygdom, skal du typisk have en godkendelse fra forsikringsselskabet, før du rejser – som oftest kræver selskaberne blot man har været i en stabil, god fase to-tre måneder op til rejsen. Hvis du ikke er forhåndsgodkendt, kan forsikringsselskabet nægte at dække dig, hvis der opstår problemer på ferien. Undersøg derfor med dit selskab, hvad der gælder for dig.

Beruselse

Hvis du er fuld, når du kommer til skade, kan dit forsikringsselskab afvise at dække dig. Du skal nemlig have din dømmekraft i behold når du bevæger dig rundt – hvis du er for beruset (typisk en promille på over 0.8) vil forsikringsselskabet ikke dække.

Din bil

Hvis du kører på ferie i din egen bil, er det din bilforsikring der dækker hvis der sker noget med bilen. Du skal sørge for at undersøge, hvordan din bilforsikring dækker, hvis du for eksempel har brug for vejhjælp.

Læs om rødt kort, grønt kort og vejhjælp i udlandet her.

Hvor længe du skal være væk

Hvis du skal rejse i længere tid – typisk over 60 dage – skal du tjekke om dit forsikringsselskab har særlige betingelser, der gør at du ikke er dækket på hele eller dele af rejsen.

Din afbestillingsforsikring dækker ofte selvrisikoen på din udlejningsbil

Hvis du lejer eller leaser en bil på rejsen, er det udlejningsfirmaets bilforsikring der dækker problemer med bilen.Hvis du har valgt at tegne afbestillingsforsikring, dækker den som oftest selvrisiko på lejebil – der er dog som regel et maksimalt beløb og det varierer fra selskab til selskab.

Læs mere om selvrisiko på bilforsikring her
Mand kigger ned i opslået kølerhjelm på personbil