Hvad hvis du er skyld i, at andre kommer til skade? Frygt ikke: Din indboforsikring dækker faktisk!

Måske er du ikke klar over det, men hvis du har en indboforsikring, har du også altid en privat ansvarsforsikring. Det betyder, at hvis du er skyld i at andre mennesker kommer til skade, eller andre menneskers ting bliver skadet eller ødelagt, så kan du være heldig at få erstatningen dækket af dit forsikringsselskab.

Der er selvfølgelig en masse regler for, hvad dit selskab dækker – og hvad du ikke kan få dækket. Helt overordnet gælder, at der skal være tale om skader, som du har lovmæssig pligt til at erstatte, og at du ikke må have begået skaden med vilje, eller burde kunne have forudset, at det ville gå galt.

Det vil forsikringen gerne dække:

 • 1. Hændelige uheld
  Hvis du har opført dig helt normalt – det vil sige ligesom de fleste andre mennesker ville gøre – og der alligevel er gået noget galt, så vil forsikringen gerne dække.
  Det kan være at du snublede, og kom til at vælte din nabo. Forsikringen vil sågar dække, hvis du var uopmærksom, og kom til at gå over for rødt, så andre trafikanter måtte lave afvigemanøvrer, og derved kom til skade.

 • 2. Alderssvarende børneballade
  Hvis dit barn er skyld i skade, vil forsikringsselskabet kigge på barnets alder, og ud fra alderen vurdere, om barnet kunne forventes at forudse og forstå konsekvenserne af sine handlinger.

  I den danske forsikringsbranche er tommelfingerreglen, at børn indtil 4-5-årsalderen ikke kan forventes at forudse noget som helst – hvilket alle forældre utvivlsomt vil skrive under på…

  Hvis barnet har opført sig, som man ville forvente, at et barn på den alder opfører sig, er barnet ikke ansvarligt for skaden.Så to 8-årige drenge der kommer op at slås i skolegården og kommer til skade, har opført sig forventeligt for drenge på den alder, og er derfor ikke ansvarlige. Men hvis barnet har opført sig uden for rammerne af, hvad man forventer af børn på den alder, er barnet ansvarligt. En 15-årig, der opsøger og slår en kammerat ”bare fordi”, er derfor erstatningspligtig, fordi han forventes at kunne forudse, at det kunne gå galt.

  Hvis et barn skal betale erstatning, er det i øvrigt barnet selv der skal betale. Forældrene til barnet kan afkræves de første 7.500 kroner, for skader deres barn skal erstatte. Men derudover skal barnet selv slå hul på sparegrisen. Hvis barnet ikke selv har penge, kan det risikere at skulle betale, når det begynder at tjene sine egne penge.

Det vil forsikringen ikke dække:

 • 1. Dårlig samvittighed
  At du har dårlig samvittighed over, en skade du er skyld i, er ikke nok. Forsikringsselskabet vil kunne dække skader, du har lovmæssig pligt til at erstatte.

 • 2. Bevidste skader
  Ting, som du har gjort med vilje, dækker forsikringen ikke – hvis du skubber til din nabo, som falder og kommer til skade, må du selv til lommerne, hvis du skal betale erstatning.

 • 3. Indlysende dumhed
  Det samme gælder, hvis du slet ikke tænker dig om og gør noget, som du kan forudse vil gå galt. Det kan være at du kører ud på et fortov i fuld fart på din cykel, og knalder ind i naboen. Du skulle have kørt forsigtigt – og det ved du godt, som et voksent og ansvarligt menneske. Eller hvis du til din fætters grillfest tænder havegrillen med benzin, inde under markisen, og sætter ild til det hele…

 • 4. Beruselse i gerningsøjeblikket
  Hvis du var fuld, da du var skyld i skaden, vil dit forsikringsselskab ikke dække – du skal nemlig altid være i besiddelse af din sunde dømmekraft, hvis du vil have dækning og forståelse for, at det gik galt.

 • 5. Klodsethed, når du er på besøg
  Når dine værter har inviteret dig, har de accepteret at der kan ske småting i deres hjem. Så det er en sag mellem dem og deres egen forsikring.

 • 6. Skader på ting, der er dækket af selvstændig forsikring
  Hvis du kommer til at ødelægge noget, som har sin egen forsikring, så er det ikke din forsikring der skal dække. Det kan for eksempel være en havkajak, du har lejet, eller en rude i en butiksdør, eller en kaskoforsikret bil. De ting har ejeren forsikret, og derfor er din forsikring ikke i spil.