Hvad er en bilforsikring?

Hvis du har en bil, skal du have en ansvarsforsikring. Den lovpligtige ansvarsforsikring dækker erstatning for skader på andres ting og person, som du er skyld i, når du kører bil.

mand bag rat i bil

Ansvarsforsikringen dækker ikke skader på dig selv og din bil. For selv at kunne få erstatning i forbindelse med skader på din bil, som du selv er skyld i, når du kører bil, skal du tegne en kaskoforsikring.

Om du kan nøjes med en ansvarsforsikring, eller også har brug for en kaskoforsikring, afhænger af, hvor meget du vil have dækket af forsikringen:

 

For de fleste handler det om, hvor dyr bilen er, og om den skal være i tip-top stand og altid se godt ud. Hvis du har en billig, gammel bil, og ikke har noget imod at køre rundt med buler, kan det måske ikke betale sig med en kaskoforsikring.

Men hvis du har en flot ny bil, som vil være dyr at erstatte, hvis den bliver totalskadet, og i øvrigt gerne vil have repareret den mindste ridse i lakken, kan det godt betale sig at have kaskoforsikringen på plads.

Har du allerede en bilforsikring uden at vide det?

Nej. Som bilejer skal du tegne en bilforsikring på den bil, du køber. Bilforsikringens pris afhænger både af hvem du er, og af bilens beskaffenhed, og der følger ikke nogen standard-forsikringer med biler.

Læs her om, hvad der påvirker prisen på din bilforsikring

Hvornår har du brug for en bilforsikring?

  • Hvis du får en skade på din bil.

    Hvis du helt alene kører ind i en lygtepæl, og smadrer kølerhjelmen, har du brug for en forsikring til at dække skaden på lygtepælen og på din bil. Her dækker ansvarsforsikringen skaden på lygtepælen, mens det er kaskoforsikringen der dækker skaden på din bil.

  • Når du skader andre personer, ting eller biler, mens du kører.
    Hvis du kører op i bagenden på den bil der kører foran dig, dækker din ansvarsforsikring skaden på den anden bil. Det er kaskoforsikringen, der dækker skaden på din egen.
  • Hvis du har haft indbrud i din bil, eller bilen bliver stjålet.

    Hvis du har haft indbrud i din bil, er det kaskoforsikringen der dækker de skader, din bil har fået i forbindelse med indbruddet. Og hvis din bil er blevet stjålet, dækker forsikringen bilens dagsværdi – det vil sige den pris du ville kunne have solgt den til, den dag den blev stjålet.

Mand kigger ned i opslået kølerhjelm på personbil

Hvad med din GPS og din lækre jakke?

Din bilforsikring dækker ikke de personlige ejendele der blev stjålet fra bilen – det er din indboforsikring der kommer i spil her.

Og hvis dine ting bliver stjålet i forbindelse med indbrud i bilen, dækker indboforsikringen kun, hvis bilen var aflåst og tingene var gemt så godt væk, at de ikke var synlige gennem vinduet. Mange forsikringsselskaber har det som betingelse, at værdier – din GPS, din laptop og din Burberry-jakke – skal ligge i et aflåst bagagerum, for at være dækket.

Hvem er dækket af en bilforsikring?

Bilforsikringen dækker dig og din samlever – om I er gift eller ej er ligegyldigt, I skal bare dele folkeregisteradresse. Den dækker også, hvis du låner din bil ud til andre mennesker.
Hjemmeboende børn skal stå som faste brugere af bilen, hvis de er faste brugere af bilen.

Skader på føreren:
Hvis du er involveret i et solo-uheld (et uheld hvor ingen andre biler er involveret) dækker ansvarsforsikringen ikke skader på føreren af bilen. Kaskoforsikringen dækker i noget omfang. Hvis du er involveret i et sammenstød med en anden bil, vil den anden førers ansvarsforsikring dække skader på dig – og din vil dække skader på ham.
Det er muligt at tegne en førerulykkesforsikring som tillæg til din bilforsikring, som dækker personskade. Derudover kan din almindelige ulykkesforsikring dække skader du pådrager dig, når du kører bil.

Skader på passagerer:

Skader på passagerer i din bil er dækket af din ansvarsforsikring.

Derudover kan passagerens egen ulykkesforsikring dække skader de får som passager i din bil.

Man kan godt få udbetalt erstatning fra flere ulykkesforsikringer, som dækning for den samme skade.

Hvor har du brug for en bilforsikring?

Overalt. Og hvis du har bilen med ud i verden, skal du sørge for at have styr på om og hvordan forsikringen dækker – og tænke over, hvad du har brug for:

Hvad er Grønt Kort?

Det grønne kort er et bevis på, at du har en ansvarsforsikring på din bil, som du skal bruge når du kører uden for Europa. Kører du udenfor Europa, skal du have det grønne kort med.

Bemærk:  Det grønne kort er kun et bevis på, at du har en ansvarsforsikring på din bil – det sikrer dig ikke hjælp i udlandet.

Du kan se i hvilke lande, du skal have kortet med, på DFIM’s (Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring) hjemmeside. Det grønne kort får du hos dit forsikringsselskab.

Hvad er Rødt Kort?

Det røde kort betyder, at du har ret til redningshjælp/vejhjælp når du kører i Europa (EU og EØS-landene Norge, Kroatien, Schweiz, Island og Andorra). Du har det røde kort, hvis du har tegnet en kaskoforsikring hos et af de danske forsikringsselskaber, som er medlem af Rødt Kort-ordningen.

Det er SOS International der hjælper, hvis uheldet er ude, og det er dem du skal kontakte, hvis du har brug for vejhjælp i udlandet.

Du kan kontakte SOS ved at ringe til dem, eller også ved at hente Rødt Kort-appen, og tilkalde hjælp gennem den. Læs mere om Rødt Kort på SOS’ website

Husk at tjekke med dit forsikringsselskab, hvis du er I tvivl om hvordan du er dækket på bilferien.

Hvad påvirker prisen på din bilforsikring?

Vi har lavet en gennemgang af, hvad det er der påvirker prisen på bilforsikringer for privatpersoner, på tværs af de forsikringsselskaber der tilbyder bilforsikringer på det danske marked.

Vi kalder gennemgangen for Comparo Indblik 2017. Her har vi kigget på, hvad det er der gør, at nogle kan få en billig forsikring, mens andre må betale dyrt. Vi ser på hvad blandt andet bilejerens alder, erfaring, bopæl og skadehistorik betyder for prisen, og på andre faktorer som bilens størrelse, alder og nypris, til- og fravalg af kasko, samt medlemsrabatter.

Tallene i Comparo Indblik 2017 er baseret på en halv million søgninger på vores prissammenligningstjeneste for bilforsikringer, i perioden 2015/2016.

Se Comparo Indblik her

Data

Sørg for at have 3-5 års erfaring bag rattet – det gør en stor forskel
En 35-årig med 5 års erfaring betaler 39% mindre (cirka 7.500), end en 35-årig med 0 års erfaring (cirka 12.500).
Vær opmærksom på, at nogle selskaber kigger på, hvor længe du har haft kørekortet – ikke hvor længe du har haft bilforsikring. Det kan være et godt sted at starte, hvis du først køber bil nogle år efter, at du har bestået køreprøven.

Bliv medlem af FDM eller en fagforening Det giver massive besparelser på bilforsikringen at være medlem af organisationer der har indgået rabat-aftaler med udvalgte forsikringsselskaber. Gennem både FDM og langt de fleste fagforeninger kan man opnå store rabatter:
For forsikringstagere på over 30 år, ligger besparelserne mellem 21% og 35%: Med rabat er gennemsnitsprisen for aldersgruppen omkring 5.500 kroner for kunder over 30 år, støt dalende til 4.500 for kunder over 60 år. Uden rabat ligger priserne omkring 8.500 for kunder over 30 år, støt faldende til 5.500 kroner for kunder over 60 år.

Køb så ny, lille og billig en bil som muligt
Det er gennemsnitligt 39% billigere at kaskoforsikre en bil fra 2015 – det koster omkring 11.000 kr. - end en bil fra 1991 – det koster cirka 18.500 kr.

Der er også stor forskel på prisen på en ren ansvarsforsikring på gamle og nye biler: Gennemsnitsprisen på ansvarsforsikring for en 25-årig bil er 12.500, mens den for en bil fra 2015 er på 9.500 - altså 24% billigere.

Bilens størrelse og nypris betyder også noget for prisen på forsikringen: En bil til 100.000 kroner koster omkring 10.500 at forsikre, mens en bil til 200.000 koster 12.000. En bil med en motorstørrelse mellem 1,0 og 1,9 koster gennemsnitligt 10.000 at forsikre, mens en motorstørrelse mellem 2,0 og 2,9 ligger på 11.500. For en størrelse 3,0-3,9 ryger gennemsnittet helt op på 17.000 kroner.

Lad være med at lave skader
Der er penge at spare på at køre skadefrit på bilforsikringen – især for de ældre bilister. For en bilist på 35 er gennemsnitsprisen på en bilforsikring 9.000 hvis han har haft skader, og 8.000 hvis han har kørt skadefrit. Han kan altså spare 11% ved at køre uden skader. Bilister over 40 sparer omkring 20%.

Det betyder (næsten) ikke noget hvor i landet du bor.
Der er kun meget små variationer i priserne på bilforsikringer når man kigger på den geografiske spredning - forskellen fra laveste til højeste prisniveau er kun et par tusind kroner.

Hvad skal du gå efter, hvis du er 35 år og skal finde en ny forsikring?

fremadvisende piltilbagevisede pil

Data

fremadvisende piltilbagevisede pilGennemsnitspris på bilforsikring afhængigt af bilens produktionsårGennemsnitspris på bilforsikring med og uden skader fordelt på bilistens alderGennemsnitspris på bilforsikring afhængigt af medlemskabGennemsnitspris på bilforsikring afhængigt af bilens nypris

Data

fremadvisende piltilbagevisede pilGennemsnitspris på bilforsikring afhængigt af bilistens alder og erfaringGennemsnitspriser på bilforsikringer opdelt efter postnumreGrafik over gennemsnitlige bilforsikringspriser efter motorstørrelse

Tillægsforsikringer til bilforsikringen

Husk altid at tjekke hvilke tillægsdækninger dit selskab tilbyder, og hvordan deres dækning præcist er skruet sammen.

Førerulykkesdækning

Det er muligt at tegne en førerulykkesforsikring som tillæg til din bilforsikring, som dækker personskade på dig selv. Du kan også tegne passagerulykkesforsikring, som dækker dine passagerer.

Fastpris/fastpræmie

En fastprisdækning sikrer, at din bilforsikring ikke stiger i pris, selv om du får en skade.

Udvidet glasdækning

En udvidet glasdækning giver dig mere fordelagtige vilkår, hvis glas og vinduer i din bil bliver skadet, og skal skiftes ud eller repareres.

Friskade

Reduceret selvrisiko vil sige, at du slipper for at betale selvrisiko i forbindelse med dækning af nogle typer skader – for eksempel hærværk, eksplosion og brand.

Vejhjælp

Vejhjælp giver dig ret til at få hjælp til din bil, der hvor den står. Vejhjælp dækker forsøg på reparation på stedet, transport til værksted, starthjælp, og transport på den videre rejse, hvis bilen ikke kan mere.