Selvom nye tal fra Comparo viser, at det ikke behøver at koste alverden at sikre sit barn med en ulykkesforsikring, har hvert femte dansk barn ikke en børneulykkesforsikring, viser en ny undersøgelse fra Epinion/Codan.

En ulykkesforsikring til børn koster i gennemsnit 600 kroner hos de danske forsikringsselskaber viser et udtræk af de priser, Comparos brugere betaler for børneulykkesforsikringer hos de danske forsikringsselskaber. Den billigste børneulykkesforsikring i Comparos undersøgelse ligger på 209 kroner om året, mens den dyreste ligger på 1.838 kroner. Alligevel undlader mange forældre altså at forsikre deres børn:

Jeg tror der er flere årsager til, at en del forældre ikke får tegnet en børneulykkesforsikring. En af dem er nok, at de fleste mennesker oplever forsikringer som noget meget uoverskueligt: Hvad har jeg brug for? Hvad skal det koste? Hvor skal jeg starte? Og så bliver det sådan noget man udsætter, og glemmer, i en travl hverdag. Men som det fremgår af vores tal, behøver prisen i hvert fald ikke at være det, der afholder en familie fra at sikre, at de kan få økonomisk hjælp, hvis uheldet er ude. 50 kroner om måneden kan findes i de fleste børnefamiliers budget,” siger Nicklas Skovby fra Comparo

Tal om børn og ulykker

Mange er ikke klar over, at en privattegnet forsikring er det eneste der dækker deres børn, fordi skoler og daginstitutioners forsikringer ikke længere skader der sker på børn, når de er i institutionerne – sådan har det været siden 2011. I øvrigt sker 94% af alle ulykker på børn mellem 0 og 17 år alligevel i fritiden og i hjemmet, ifølge tal fra BørneUlykkesfonden og Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital, så institutionens forsikring ville ikke hjælpe noget alligevel.

Kilde: BørneUlykkesfonden og Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital

Fire ud af fem børn (80 pct.) kommer ud for en ulykke og må en tur på skadestuen eller ved lægen, mens et ud af syv børn (14 pct.) har været indlagt i forbindelse med en ulykke, inden de er fyldt 15 år .

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed

De hyppigste skader, som forældrene i Codan/Epinions undersøgelse fortæller at deres børn har fået af ulykker er:

Brud (fx. brækket arm/ben) 34%
Forstuvning/forvridning 33%
Tandskade 26%
Sår 20%
Hjernerystelse 7%

Både tandskader og hjernerystelser kan få konsekvenser for børnene senere hen – en omfattende undersøgelse foretaget af forskere fra USA, England og Sverige påviste i 2016, at personer der i barndommen havde pådraget sig hjernerystelser udviste større risiko for at lide af invaliderende fysiske og psykiske følger som voksne.

Kilde: Long-Term Outcomes Associated with Traumatic Brain Injury in Childhood and Adolescence

Der er altså mange gode grunde til at få tegnet en ulykkesforsikring til sit barn – og det behøver ikke være besværligt. Netop for at gøre det nemmere for almindelige mennesker at få styr på deres forsikringer, har Comparo udviklet en gratis app, som gør det nemmere både at få overblik over, hvordan man overhovedet er dækket af de forsikringer man har,” forklarer Nicklas Skovby.

Comparos app kan bruges ligegyldigt hvilket selskab man er kunde hos, og man kan også at få tilbud på nye forsikringer, direkte i appen, uden at blive kimet ned af forsikringssælgere. For at få tilbud på for eksempel en børneulykkeforsikring i appen udfylder man hvilke dækninger man vil have, og så får man i løbet af to dage tilbud fra Comparos samarbejdspartnere.

Værd at vide om børneulykkesforsikringer:

Prisen på en børneulykkesforsikring afhænger af flere forskellige faktorer – hvilke dækninger man vælger at få med, hvor stor en invaliditetssum man ønsker, og selvfølgelig hvilket forsikringsselskab man køber den hos.

1. Hvor stor skal invaliditetssummen være?
Ifølge Comparos tal tegner forældre børneulykkesforsikringer med en gennemsnitlig invaliditetssum på 1.183.000 kroner. For voksne er gennemsnitssummen 1.104.000 kroner. Invaliditetssummen er det beløb, man forsikres for ved invaliditet. Det fastsættes som 100%. Hvis man bliver invalid, udregnes en procentvis grad af invaliditet – det der kaldes en mén-grad. Den procentuelle mén-grad er det, man får i erstatning. Erstatningen kan for eksempel bruges til handicaptilpasninger i hjemmet, behandlinger og andre tiltag, der kan gøre barnets liv lidt nemmere – også når det er blevet voksent.

2. Knoglebrud/strakserstatning
Dette er en dækning som nogle selskaber tilbyder. Erstatningen bruges ikke til behandling af skaden – det klarer sundhedsvæsenet og/eller den private sundhedssforsikring. Der er nærmere tale om en ”plaster på såret-erstatning”, som giver familien mulighed for at købe lidt godt til at forsøde 6 uger med benet i gips i – en Xbox, nye spil, eller en taxa hjem til overnatning hos bedsteveninden, for eksempel.

2. Tandskade
Hvis et barn i Danmark kommer til skade med sine tænder, dækker den offentlige tandpleje udgifterne til at reparere skaden, men forsikringen kan være en hjælp til at betale for behandling ud over hvad de offentlige budgetter lægger op til. Skader på tænderne kan også få konsekvenser senere i livet, når det offentlige ikke længere dækker.

4. Farlig sport
Hvis et barn dyrker en særligt risikabel sportsgren – motorsport, boksning, faldskærmsudspring – skal forældrene huske at oplyse om det, når forsikringen bliver tegnet, og sikre at det  er skrevet med ind i policen, hvis det ikke står under de almindelige dækningsbetingelser. Ellers dækker forsikringen ikke ulykker der sker i forbindelse med sporten.

5. Børn under 2 år
Nogle forsikringsselskaber tilbyder gratis at dække børn under to år, hvis den ene af deres forældre har en ulykkesforsikring i forvejen. Det kan være nødvendigt, at man har meldt sit barns eksistens til selskabet, for at det er dækket. Man skal derfor læse sine betingelser, og kontakte sit selskab hvis man er det mindste i tvivl.

6. Dødssum på børneulykke
Den højeste dødssum man kan tegne for børn er cirka 50.000 kroner – dette er for, at det ikke skal være muligt at spekulere i erstatning.
En ulykkesforsikring for voksne kan tegnes med en dødssum op til samme beløb som den forsikredes invaliditetssum.  Dødssum er det beløb der udbetales til de efterladte, hvis personen dør ved en ulykke (det gør meget få voksne).